top of page
Поиск
  • Фото автораkrudit

Articulat vs. nearticulat

Discutăm, de această dată, un aspect al articulării/nearticulării unor substantive din structuri fixe sau relativ fixe, structuri utilizate destul de frecvent în diverse tipuri de discursuri redactate în limbaj standard. Persistența acestei greșeli în exprimarea majorității vorbitorilor este o dovadă a necunoașterii regulilor de întrebuințare.


Construcția „din punct de vedere” apare fie fără articol, fie cu articol: „din punctul de vedere”, iar vorbitorii adaugă determinativul, de regulă, în mod aleatoriu (de ex., din punct de vedere al legii sau din punctul de vedere medical sunt structuri eronate!)

Trebuie să știm că, dacă folosim structura „din punct de vedere” (adică cu substantivul „punct” nearticulat), determinativul acesteia va fi un adjectiv (formula „din punct de vedere + un adjectiv”). De exemplu: din punct de vedere gramatical, din punct de vedere colegial, din punct de vedere politic, din punct de vedere legal etc.


Dacă utilizăm formula cu substantivul articulat: „din punctul de vedere”, atunci determinativul său va fi un substantiv în cazul Genitiv („din punctul de vedere + un substantiv în Genitiv, însoțit de articolul posesiv „al”): din punctul de vedere al profesorului, din punctul de vedere al elevului, din punctul de vedere al gramaticii, din punctul de vedere al colegului, din punctul de vedere al legii sau (și distanțat) din punctul meu de vedere, din punctul vostru de vedere etc.


Putem aduce exemple cu aceste două formule în paralel, deși nu întotdeauna pot fi înlocuite sau pot coincide sensurile. De exemplu: din punct de vedere social – din punctul de vedere al societății; din punct de vedere democratic – din punctul de vedere al democrației; din punct de vedere instituțional – din punctul de vedere al instituției, din punct de vedere istoric – din punctul de vedere al istoriei etc., etc.


Așadar, ca să nu nu greșim din punct de vedere gramatical trebuie să cunoaștem punctul de vedere al normei!

(dr.Viorica MOLEA)

23 просмотра0 комментариев

Недавние посты

Смотреть все

Verbul a trebui + alte verbe

De această dată, discutăm despre unele structuri intrate temeinic în uzul curent, dar care sunt eronate din punct de vedere gramatical. Este vorba despre structuri de tipul „trebuie de rezolvat” sau „

Conjugarea unor verbe neregulate

Verbele neregulate sunt acelea care, la conjugare, își modifică total sau parțial rădăcina. De exemplu, la verbul regulat: a lucra (eu lucrez, tu lucrezi, el, ea lucrează; noi lucrăm, voi lucrați, ei

Forme eronate ale unor verbe

Unele greșeli ce țin de utilizarea formelor verbale persistă atât în vorbirea comună, neîngrijită, cât și în exprimarea elaborată a celor care promovează limba literară. Este vorba de încadrarea verbe

bottom of page